Hoofdpijn, koorts, algehele malaise: gewoon twee dagen ziek. Niets bijzonders zou je denken. “Maar als dit soort gezondheidsklachten relatief veel voorkomt op een afdeling of na specifieke (schoonmaak)werkzaamheden en er wordt met bacteriën gewerkt, is het goed om verder te zoeken”, vertelt arbeidshygiënist Remko Houba van PreventPartner.
Remko: “Ik werd gebeld door de HSE-manager van een bedrijf waar meerdere medewerkers al langere tijd dit soort gezondheidsklachten hadden. Ze gingen ziek naar huis, knapten op en gingen weer aan het werk. En vervolgens werden ze weer ziek. Niet altijd gelijk, maar toch wel opvallend vaak. Op een zeker moment kreeg één van de medewerkers een longontsteking. Dat was het moment waarop de HSE-manager aan de bel trok. Had dit misschien iets te maken met het werk?”
De ongevaarlijke boosdoener
Het bedrijf produceert kant-en-klaarmaaltijden. In de keuken worden de ingrediënten gemaakt, op een opscheplijn worden de bakjes gevuld, vervolgens wordt er melkzuurbacterie overheen gespoten voor de houdbaarheid en daarna wordt de maaltijd geseald. Remko: “Die melkzuurbacterie is ongevaarlijk. Het gebruik hiervan is goedgekeurd door de voedsel- en warenautoriteit en we krijgen ze via verschillende voedingsmiddelen binnen. Maar daar zit precies het verschil: dan eten we de bacterie en komt hij in ons spijsverteringskanaal. Bij dit bedrijf wordt de melkzuurbacterie opgelost in water, dat vervolgens met kracht wordt verneveld over het eten. Als je deze hele fijne nevel inademt gaat dat direct de longblaasjes in. Bovendien betrof het in dit geval een continue, hoge blootstelling. Hoewel de bacterie onschadelijk is, reageert het lichaam toch om deze indringer eruit te zetten. Dit zorgt bij deze hoge blootstelling voor een zogeheten ‘toxische inhalatiekoorts’, wat zorgt voor griepachtige verschijnselen.”
De verneveling gebeurde van vrij grote hoogte en met grote kracht. Remko vertelt dat de installatie om onbekende reden was geleverd door een andere partij dan de leverancier van de melkzuurbacterie. “De leverancier van de melkzuurbacterie is bekend met het risico op inhalatiekoorts. Dit risico werd ook netjes gemeld op het veiligheidsinformatieblad en in hun eigen systeem zijn voorzieningen getroffen om blootstelling te voorkomen.” Inmiddels is de installatie aangepast en de leverancier heeft naar aanleiding van deze casus besloten om de melkzuurbacterie niet meer te leveren zonder hun systeem.
Tips
Remko vertelt dat hij toxische inhalatiekoorts door blootstelling aan bacteriën op het werk met enige regelmaat ziet. “In dit geval was er een continue blootstelling, maar dit soort klachten komen typisch ook voor bij schoonmaakwerkzaamheden op plekken waar met bacteriën wordt gewerkt. Bijvoorbeeld bij bedrijven die een waterzuiveringsinstallatie hebben: medewerkers zijn dan na de uitgebreide schoonmaak – wat vaak gebeurt met hogedruk waardoor de bacteriën de lucht in worden geblazen – ineens één of twee dagen ziek.” Remko geeft de volgende tips:
- Check altijd het veiligheidsinformatieblad – ook bij natuurlijke producten.
- Laat een goede RI&E uitvoeren en neem hier ook stoffen in op van biologische herkomst. Overweeg om hier een arbodeskundige (arbeidshygiënist) bij te betrekken die expertise heeft op dit vlak.
- Laat uitzoeken of er een relatie is met werk als er opvallend veel medewerkers met griepachtige klachten zijn en er wordt gewerkt met bacteriën
Denkt u dat er in uw bedrijf mogelijk een relatie is tussen het werk met biologische stoffen of bacteriën en gezondheidsklachten van medewerkers? Neem dan contact met ons op via
Fenneke Linker en Hessel Holwerda geven de tweedaagse masterclass blootstelling stoffen bij voldoende deelnemers (ca. 8). Bij voorkeur centraal gelegen en/of in Hotel de Bilderberg - Oosterbeek. Alle details over de Masterclass staan onder het inschrijfformulier. Hebt u interesse in een in-company training? Gebruik dan onderstaand formulier en vink "in-company" aan, en wij nemen contact met u op om uw wensen en een datum te bespreken.
De doelgroep zijn arbeidshygiënisten (AH/MAH) die zich in de praktijk reeds bezig houden met de blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Behalve je case breng je ook je inventarisatie mee. Daarmee gaan wij aan het werk.
De organisatie en facturatie zal vanuit PreventPartner plaats vinden. De kosten zijn 650 Euro per dag, waarbij een PO of getekende offerte voorafgaand ontvangen moet zijn. Onder het formulier meer informatie over de masterclass.
Inschrijven gaat als volgt:
- Vul het formulier hieronder in voor een voorlopige inschrijving.
- Je ontvangt hierna een offerte voor de definitieve inschrijving.
- Schrijf je zeker ook voorlopig in wanneer je een andere keer wilt deelnemen – we houden je dan op de hoogte. Gelijktijdig weten wij dan ook of er voldoende interesse is voor een volgende sessie.
Twee dagen training met als onderwerpen:
- Handig omgaan met de stoffenlijst
- Prioriteringsmethode
- Welke grenswaarden hanteren?
- Wat wanneer meten?
- Meetresultaten evalueren en rapporteren
- Adviezen voor PAGO/PMO
- Wanneer biomonitoring?
Doelgroep: Arbeidshygiënisten (AH/MAH) die in de praktijk al bezig zijn met de beoordeling van blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Wij willen jullie bewust maken van de zaken waar je naar moet kijken, nog voordat je denkt aan meten. Wij verwachten dat jullie een case inbrengen en dat je bovendien de bijbehorende stoffeninventarisatie meeneemt. Presenteren van bevindingen (3 sheets) en het geven van adviezen (1 sheet) hoort ook bij de training.
Het programma
Dag 1 begint met het kader van waaruit je werkt. Waar ligt nu het gevaar en wat is het risico? De Rene Bekman methode (link) wordt geïntroduceerd en aan de hand van ingebrachte cases praten we over welke grenswaarden gehanteerd kunnen worden en een hiërarchie hierbij. Verder worden blootstellingsmodellen (Stoffenmanager, ART [Advanced REACH Tool]) behandeld en geoefend. In het avondprogramma worden ingebrachte cases verder behandeld.
Dag 2 gaat over wel of niet meten, het bepalen van een meetplan (cases!) inclusief onderbouwing, en hoe de evaluatie en rapportage van de meetresultaten eruit zou moeten zien. Vervolgens wordt de link gelegd naar een PAGO/PMO advies, en het eventueel optuigen van biomonitoring (waarom, wanneer wel, wanneer niet). En ‘last, but not least’: hoe één en ander verankerd is/zou moeten zijn in jouw bedrijfsprocedures.
Kortom: 2 volle dagen vol aan de bak! Locatie: Hotel De Bilderberg in Oosterberg.
Wat kost het: 650 Euro/per dag, totaal 1300 Euro. Dit is inclusief de lunches en het diner op dag 1. Een eventuele overnachting ter plaatse is voor eigen rekening.
Wat krijg je hiervoor?
Twee dagen, twee docenten
- Adviezen met betrekking tot jouw ingebrachte case.
- Welke beroepsziekten je wanneer kunt verwachten
- Training in de Prioriteringsmethode René Bekman
- Handvaten om te bepalen welke grenswaarden je moet aanhouden
- Modeleren van blootstelling
- Het evalueren en rapporteren van meetresultaten
- Adviezen geven voor PAGO/PMO
- Wanneer biomonitoring toepassen
- De mogelijkheid om te sparren met vakgenoten
- En genoeg tijd om vragen te stellen
Eén op de zes werknemers wordt tijdens het werk blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Bedrijfsartsen kunnen te maken krijgen met werknemers met gezondheidsklachten die het gevolg kunnen zijn van blootstelling aan een (on)bekende giftige stof. Hoe dan te handelen? Recent is een online artikel verschenen met twee stappenplannen voor de bedrijfsarts. Het ene plan is bruikbaar zijn bij acute vergiftiging van een medewerker, het andere bij vermoeden van klachten door een (on)bekende stof. Het artikel is geschreven door twee bedrijfsartsen die aan het einde van hun opleiding zelf meer handvatten zochten voor deze casuïstiek. Twee leden van het Expertisecentrum Toxische Stoffen van PreventPartner schreven mee. Blootstelling van een medewerker tijdens een incident wordt meestal afgehandeld door de BHV-organisatie van een bedrijf. Goed is dat de bedrijfsarts wordt geïnformeerd dat het incident heeft plaats gevonden meer lezen
Aan verzuimanalyses wordt in de praktijk veel waarde gehecht en soms worden er grote consequenties aan verbonden. Volgens de nieuwe toetsingscriteria voor de risico-inventarisatie en -evaluatie is een verzuimanalyse een belangrijke bron om inzicht te krijgen in arbeidsgerelateerd verzuim. Echter, "niet alles dat geteld kan worden is waardevol en niet alles wat waardevol is, kan geteld worden". Onder dit motto is op het nationale arbeidshygiënisten-symposium van 2024 de waarde van verzuimanalyses ter discussie gesteld. De presentatie van dit betoog is te vinden via deze link.
Hybride werken is in veel bedrijven inmiddels gangbaar geworden. Een groot deel van de Nederlanders werkt één of meerdere dagen per week thuis. De thuiswerkplek en de arborisico’s hebben daarom aandacht nodig. Waar moet je op letten?
Dianne Commissaris is specialist fysieke belasting bij PreventPartner. Zij ziet dat bij gezond thuiswerken de eerste aandacht meestal gaat naar preventie van risico’s aan specifieke lokale delen van het lichaam. “Klachten aan de rug, nek, armen en handen, oftewel biomechanische overbelasting ligt op de loer. Maar ook de globale systemen van de thuiswerker lopen een risico: hart en bloedvaten, suikerhuishouding en vetverbranding. Hier zit het gevaar in biochemische onderbelasting, wat samenhangt met langdurig zitten.”
In 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar adviezen over bewegen en gezondheid aangevuld met adviezen over langdurig zitten. Zeer relevant voor Nederland, want uit onderzoek van TNO blijkt dat Nederlanders de twijfelachtige eer hebben ‘Europees kampioen zitten’ te zijn. Specialist fysieke belasting Dianne Commissaris vertelt hoe je beweging krijgt in je werkdag.
Het klinkt misschien vreemd, maar te weinig bewegen en jezelf te weinig inspannen kan het lichaam schade toebrengen”, zegt Dianne. “Langdurig zitten verhoogt het risico op onder andere hart- en vaatziekten, diabetes type II en vroegtijdig overlijden. Wanneer het zitten met beeldschermwerk wordt gecombineerd, is er ook sprake van een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders.”