Als in een bedrijf gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen is het vanuit de Arbowet verplicht om een inventarisatie te maken. We hebben het dan niet alleen over stoffen die gebruikt worden in een productieproces of bij onderhoud, maar ook over stoffen die gemaakt worden, die ontstaan tijdens het werk en die op voorraad zijn.
De specialisten op het gebied van gevaarlijke stoffen kunnen u ondersteunen bij het in kaart brengen van risico’s, knelpunten of aandachtspunten op het gebied van gevaarlijke stoffen.
Quickscan
Via een quickscan gevaarlijke stoffen heeft u in één dag inzicht in de risico’s en vervolgstappen. Aan het eind van de dag heeft u:
- inzicht of uw gevaarlijke stoffenbeleid voldoet aan alle wetten en regels;
- zicht op werkplekken met hoge blootstellingsrisico's;
- een heldere, op maat gesneden rapportage met praktische vervolgstappen en/of maatregelen.
Meer over de quickscan
De quickscan bestaat uit een korte documentatiebeoordeling, een rondgang en gesprekken met de verantwoordelijken (o.a. directeur, inkoper, preventiewerker). Bij de quickscan komen in ieder geval de volgende onderwerpen aan bod:
- Registratie van stoffen
- (verdiepende) RI&E en plan van aanpak
- Opslag
- Gebruik
- Beschermende maatregelen en persoonlijke beschermingsmiddelen
- Bijzonder risicovolle stoffen
- REACH
- Fysieke gevaren (explosie/brand)
- Voorlichting en instructie
- Toezicht
- Preventief medisch onderzoek (PMO)
Verdiepende risico-inventarisatie en -evaluatie gevaarlijke stoffen
In de praktijk zien wij dat het lastig is om praktische invulling te geven aan het beleid op het gebied van gevaarlijke stoffen. Werkgevers worstelen met vele vragen. Aan welke voorschriften en wetgeving moet worden voldaan? Is een aanvullende RI&E noodzakelijk? Hoe bepaal je grenswaarden? Wanneer moet je wel of niet meten? Wanneer ontstaat er explosiegevaar? Hoe om te gaan met kankerverwekkende stoffen? Alle stoffen beoordelen of kan je prioriteren?
PreventPartner kan u ondersteunen in alle aspecten van het werken met gevaarlijke stoffen:
- het ondersteunen bij de "Zelfinspectie gevaarlijke stoffen" van Inspectie SZW;
- uitvoeren van RI&E gevaarlijke stoffen;
- adviseren over een praktische invulling om veilig en gezond te werken met een specifieke stof;
- beoordelen van risico's op basis van blootstellingsmodellen (zoals stoffenmanager);
- uitvoeren van blootstellingsmetingen;
- voorlichting en training op gebied van gevaarlijke stoffen;
- opzetten van wettelijk verplichte registraties;
- BRZO-advisering;
- bepalen van grenswaarden.
REACH
REACH staat voor Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals. Veel bedrijven hebben hiermee van doen, al is het maar in verband met gebruikte schoonmaakmiddelen en middelen die gebruikt worden voor onderhoudswerkzaamheden.
Als een stof is beoordeeld als gevaarlijk zal de leverancier in het veiligheidsinformatieblad voorschrijven hoe u het product moet gebruiken. Het kan echter zijn dat u het product op een andere manier gebruikt. U loopt in dat geval een potentieel bedrijfsrisico en actie van uw kant is dan noodzakelijk!
Wij kunnen u ondersteunen bij alle fasen van het REACH-traject. Heeft u hulp nodig bij deze acties of produceert u zelf stoffen, schakel dan een van onze deskundigen in.
Meer over REACH
Als u een nieuw veiligheidsinformatieblad krijgt zit daar extra informatie bij. Dit heet een Extended Safety Data Sheet (eSDS of ext-SDS). Dit is het gebruikelijke veiligheidsblad, maar dan met (grote) bijlage. Deze bijlage bevat belangrijke informatie over de wijze waarop u het product mag gebruiken.
- Houd bij welke veiligheidsinformatiebladen (eSDS) u binnenkrijgt en noteer de datum van binnenkomst. Zorg voor een centrale registratie van de eSDS. Let er hierbij op dat de eSDS via verschillende kanalen het bedrijf binnen kunnen komen.
- Controleer of de wijze waarop u het product gebruikt beschreven staat in de eSDS. Mocht uw gebruik er niet bij staan - of mochten de voorgeschreven maatregelen niet haalbaar zijn - dan moet u dit binnen 12 maanden officieel melden aan uw leverancier.
De volgende situaties kunnen voorkomen:
- Uw gebruik in de praktijk is gelijk aan het voorgeschreven gebruik → Geen actie nodig, leg wel schriftelijk vast dat u het heeft gecheckt.
- Uw gebruik in de praktijk wijkt af van het voorgeschreven gebruik → Actie: pas de situatie aan in bedrijf of geef signaal naar de leverancier.
- Uw gebruik in de praktijk wordt niet beschreven in voorschriften → Actie: signaal naar de leverancier.
- Uw gebruik in de praktijk is niet toegestaan → Actie: alternatief product zoeken.
Wilt u meer informatie over gevaarlijke stoffen of heeft u een concrete vraag? Neem dan contact met ons op.