Hybride werken is in veel bedrijven inmiddels gangbaar geworden. Een groot deel van de Nederlanders werkt één of meerdere dagen per week thuis. De thuiswerkplek en de arborisico’s hebben daarom aandacht nodig. Waar moet je op letten?
Dianne Commissaris is specialist fysieke belasting bij PreventPartner. Zij ziet dat bij gezond thuiswerken de eerste aandacht meestal gaat naar preventie van risico’s aan specifieke lokale delen van het lichaam. “Klachten aan de rug, nek, armen en handen, oftewel biomechanische overbelasting ligt op de loer. Maar ook de globale systemen van de thuiswerker lopen een risico: hart en bloedvaten, suikerhuishouding en vetverbranding. Hier zit het gevaar in biochemische onderbelasting, wat samenhangt met langdurig zitten.”
Thuiswerken en beweging
Dianne: “Als men thuiswerkt, mist men de natuurlijke beweegmomenten die er op de werkplek en tijdens woon-werkverkeer wel zijn. Even naar je collega lopen, een lunchwandeling maken, op de fiets naar kantoor, een sprintje om bus of trein te halen.”
Voor gezond en dynamisch thuiswerken is een passende aanpak nodig van de biochemische onderbelasting van hart en bloedvaten, suikerhuishouding en vetverbranding. Dianne: “U kunt uw collega’s de weg wijzen naar hulpmiddelen die staand of bewegend werken mogelijk maken”:
- Zit/sta-bureau
Het meest effectieve hulpmiddel voor dynamisch thuiswerken is een zit/sta-bureau. Daarmee wordt afwisseling tussen zitten en staan mogelijk en de echte liefhebber kan zelfs op een bureaufiets werken. Voor thuis is een kleine maat (80×60 cm) te koop. Er is zelfs een zit/sta-bureau verpakt als kastje (105×30 cm) op de markt.
- Zit/sta-platform
Als de ruimte voor een apart bureau ontbreekt, kan een zit/sta-platform uitkomst bieden. Geplaatst op de keukentafel maakt het periodes van staand werken mogelijk. Het handigst zijn de platforms die in hoogte verstelbaar zijn, zodat laptop (en aparte monitor, muis en toetsenbord) gewoon kunnen blijven staan. Een goedkopere oplossing is een platform met een vaste hoogte; laptop en invoermiddelen dienen dan wel mee te verhuizen naar de zittende werkhoogte.
- Setje trappers of deskbike
Voor de thuiswerkers die niet kunnen staan, maar wel willen fietsen, biedt een setje trappers onder het bureau of de keukentafel beweging. Een deskbike voor dynamische pauzes en fietsend tv kijken kan natuurlijk ook.
6 tips voor dynamisch thuiswerken zonder kosten
“Maar dynamisch thuiswerken hoeft geen geld te kosten”, vertelt Dianne. Ze geeft de volgende tips voor gratis beweging tijdens de werkdag thuis:
- Maak van de voormalige reistijd bewegingstijd. Ga bijvoorbeeld ’s ochtends de deur uit, fiets of wandel een rondje, kom weer thuis en ga aan het werk.
- Staand werken met een laptop kan ook aan de eetbar, op de strijkplank en zelfs aan een borreltafel. Doe dit niet te lang, want goede armondersteuning ontbreekt.
- Sta op en ga ijsberen als de telefoon gaat – een headset is handig hierbij.
- Neem actieve pauzes, het liefst buiten: lunchwandelen, telefonisch wandeloverleg met een collega, even de tuin in of de hond (van de buren) uitlaten, een wasje ophangen.
- Maak een omweg richting koffieapparaat, waterkoker, toilet en koelkast – als het kan traplopend via een andere verdieping.
- En onthoud: “De beste houding is de volgende houding”.
Advies op maat
Wilt u meer weten over fysieke onderbelasting en hoe u uw organisatie in beweging krijgt?
Neem dan contact op met het Expertisecentrum Fysieke Belasting van PreventPartner.