Biologische agentia, zoals bacteriën, schimmels, virussen en parasieten zijn overal aanwezig in onze leefomgeving. Blootstelling aan biologische agentia kan bij werknemers leiden tot gezondheidsklachten.
De klachten die kunnen ontstaan door blootstelling aan biologische agentia variëren van luchtwegirritaties en allergieën tot ernstige ziektes met zelfs de dood tot gevolg. Zorgvuldigheid is dus geboden. Of je nu in een laboratorium, in de gezondheidszorg, de schoonmaaksector of de landbouw werkzaam bent, het is belangrijk om inzicht te hebben in mogelijke blootstelling aan biologische agentia. Op basis daarvan kunnen maatregelen worden getroffen om blootstelling te minimaliseren.
Expertise biologische agentia
Binnen het Expertisecentrum Toxische stoffen is ruime ervaring met de risico's van biologische agentia. Diverse leden van het expertisecentrum Toxische stoffen hebben aan de wieg gestaan van de specifieke RI&E-methodiek voor biologische agentia. Daarnaast heeft Remko Houba zitting in de gezondheidsraad.
Onze dienstverlening op het gebied van biologische agentia:
Inventarisatie van biologische risico's
Goed inzicht is belangrijk om de risico’s in te kunnen schatten en maatregelen te kunnen nemen. De specialisten van PreventPartner weten waar ze op moeten letten en geven u inzicht in de mogelijke risico’s.
Uitvoeren van RI&E biologische agentia
De RI&E biologische agentia, waar enkele van onze specialisten aan hebben meegeholpen, gaat specifiek in op de risico’s van biologische agentia. De RI&E bestaat uit een inventarisatie van de risico’s, waaruit een plan van aanpak wordt gemaakt om de risico’s te minimaliseren.
Metingen naar schimmels, bacteriën en endotoxinen
Twijfelt u in hoeverre medewerkers bij hun werkzaamheden worden blootgesteld aan biologische agentia? Dan kunnen metingen veel inzicht bieden. U krijgt niet alleen antwoord geven op de vraag óf er sprake is van blootstelling, maar ook bij welke werkzaamheden dit voorkomt. Zie ook biologische monitoring.
Voorlichting, instructie en risicocommunicatie
Om op een veilige en gezonde manier te kunnen werken in een omgeving waar mogelijk sprake is van blootstelling aan biologische agentia, zijn goede instructies en voorlichting onontbeerlijk. PreventPartner kan hierbij ondersteunen. Indien zich een incident voordoet, kan het noodzakelijk zijn om ook derden te informeren. Lees hier meer over bij risico-communicatie.
Opstellen informatiebladen
Informatiebladen geven belangrijke informatie over de juiste werkwijze en mogelijke risico’s van producten. PreventPartner zorgt ervoor dat de informatiebladen alle benodigde informatie bevatten.
Advisering omtrent beleid en beheersmaatregelen
Om de risico’s aan blootstelling te minimaliseren is een preventiebeleid met beheersmaatregelen nodig. PreventPartner brengt veel ervaring uit verschillende branches mee, waardoor er altijd passende maatregelen en een effectief beleid worden opgesteld.
Wilt u een afspraak of deskundig advies? Neem dan contact met ons op.
Gezondheidsklachten
Zijn er gezondheidsklachten door het werken met gevaarlijke stoffen en is de bron onbekend? Is er mogelijk een blootstelling geweest in het verleden? Of lijkt er een toename in het aantal medewerkers met kanker of een andere aandoening?
Door middel van een toxicologisch onderzoek kan antwoord worden gegeven op deze vragen. PreventPartner voert het toxicologisch onderzoek stapsgewijs uit, waarbij enerzijds de blootstelling aan stoffen in kaart wordt gebracht en anderzijds de diagnoses. Hierbij werken arbeidshygiënisten/toxicologen nauw samen met de eigen bedrijfsarts of met onze gespecialiseerde bedrijfsartsen. Zij zijn niet alleen specialisten op dit vakgebied, maar hebben ook een netwerk met gespecialiseerde centra en experts op het gebied van beroepsziekten en toxicologie.
PreventPartner is onder andere betrokken bij vraagstukken rond Chroom VI en Defensie.
Wilt u een afspraak of een deskundig advies, neem dan contact met ons op.