In MKB-bedrijven worden preventieve taken vaak bij één persoon neergelegd (een preventiemedewerker, arbocoördinator of arbodeskundige). Een behoorlijke uitdaging, want er komen veel verschillende taken en competenties bij kijken. PreventPartner biedt flexibele professionele ondersteuning van preventiemedewerkers. Van kort even sparren over een handige aanpak tot het opzetten of checken van een beleidsdocument: schakel jouw persoonlijke coach in waar je kennis of handen tekortkomt.
We horen regelmatig dat preventiemedewerkers door de bomen het bos niet meer zien, waardoor acties blijven liggen. Een professioneel steuntje in de rug kan het verschil maken. Preventpartner biedt via een strippenkaartsysteem de sparringpartner, expertise en handen die je kunnen helpen op het moment dat jij die hulp kunt gebruiken.
Lees hier hoe Francis gebruik maakt van deze professionele ondersteuning.
Hoe werkt de coaching van preventiemedewerkers?
Je wordt direct gekoppeld aan een persoonlijke adviseur. Je kunt hem of haar inschakelen als je hulp nodig hebt en jij bepaalt waar je de tijd aan wilt besteden. Dit kunnen heel uiteenlopende zaken zijn, maar net waar jouw behoeften liggen. Denk aan zaken zoals:
- Opzetten van / ondersteuning bij de RI&E
- Opzetten van beleid, procedures of instructies
- Prioriteren van werkzaamheden en onderwerpen
- Ondersteuning bij het afbakenen van je rol als preventiemedewerker
- Ondersteuning bij communicatie naar medewerkers en management
- Inhoudelijke kennis (op verschillende vakgebieden)
- Een mentor om zaken ‘tegenaan te houden’ (pak ik dit zo handig aan?)
Je hebt dus een vaste coach, waardoor je elkaar ook beter leert kennen. Dit zal iemand zijn met kennis over het vakgebied dat het belangrijkste is voor jouw organisatie. De coaches brengen veel ervaring met zich mee, dus weten goed hoe je bepaalde zaken het handigste aanpakt. Is er andere specifieke expertise nodig? Dan vraagt je coach de expertise van een collega erbij.
Er wordt vooraf voor een vastgesteld aantal uren een 'strippenkaart' ingekocht. Op die manier kun je gelijk bellen of mailen als je hulp nodig hebt. De tijd wordt van de strippenkaart afgehaald.
Voor wie is het?
Uiteraard is af en toe een sparringpartner die je kent en die ervaring heeft handig voor iedere preventiemedewerker, maar zeker in een organisatie waar nog niet zoveel is geregeld, is het soms lastig prioriteiten stellen en moet er veel gebeuren. Ook het management moet hierin mee.
Als je nog niet zo ervaren bent als preventiemedewerker kan een coach helpen om een en ander goed op de rit te zetten. Maar ook als je een ervaren preventiemedewerker bent, of zelfs arbodeskundige, kan het prettig zijn om expertise te vragen bij onderwerpen waar je minder kennis of ervaring mee hebt, of gewoon omdat het schrijven van een beleidsdocumenten of het geven van een training niet zo jouw ding is en je druk genoeg bent met andere dingen.
Aan welke ondersteuning bij je werkzaamheden als preventiemedewerker heb jij behoefte? Neem contact met ons op om te horen hoe wij je daarbij kunnen helpen.