Een veilige werkomgeving en veilige middelen en machines om mee te werken zijn essentieel om ongevallen te voorkomen. Maar helaas is daarmee de veiligheid nog niet gewaarborgd: werknemers en leidinggevenden moeten niet alleen weten welke protocollen gelden, maar daar in de praktijk ook gehoor aan geven. Zaken als tijdsdruk en ‘gedoe’ kunnen ervoor zorgen dat de praktijk anders is dan op papier opgesteld.
Volgens TNO is gedrag de sleutel bij het verlagen van gezondheids- en veiligheidsrisico’s op het werk. Veilig en gezond werkgedrag is nodig van zowel de werkgever als de medewerkers. Zo ontstaat een veiligheidscultuur waarin een gezonde en veilige manier van werken de standaard is.
Werkgever
De werkgever die besluit beleid in te richten of interventies in te zetten. Uiteraard is dit van belang om tot een veilige werkomgeving te komen, maar het is tevens een belangrijk signaal naar alle medewerkers: in dit bedrijf wordt uw veiligheid serieus genomen. Aandacht voor gezond en veilig werken is onderdeel van ‘goed werkgeverschap’. Door gezond en veilig werken met regelmaat terug te laten komen, ook bijvoorbeeld als onderdeel van beoordelingsgesprekken.
Lijnmanagers
Lijnmanagers hebben, net als de werkgever, een belangrijke voorbeeldfunctie. Het complete veiligheidsbeleid wordt ondermijnd als een manager zijn persoonlijke beschermingsmiddelen niet draagt op plekken waar dat van medewerkers wordt verwacht. Daarnaast kunnen lijnmanagers maatregelen treffen, en zorgen voor goede, prettig te gebruiken middelen. Ze kunnen veiligheid belangrijk maken in werkoverleggen en indien nodig medewerkers aanspreken op hun gedrag. Ruimte voor het gesprek over veiligheid en een lerende organisatie zijn daarbij essentieel.
Medewerkers
Uiteindelijk moeten de medewerkers veilig gedrag in de praktijk brengen. Hiervoor moeten ze goed geïnstrueerd zijn en begrijpen waarom bepaalde maatregelen gelden. Een machocultuur kan dit gedrag soms in de weg zitten.
Daarom is bij het ontwikkelen en kiezen van de juiste aanpak om gezondheids- en veiligheidsrisico’s te verlagen gedragskennis nodig én moet deze kennis op de juiste manier worden toegepast.
PreventPartner heeft daar een eigen aanpak voor: https://preventpartner.nl/diensten/veranderen. Neem voor meer informatie contact met ons op.