Biologische monitoring - PreventPartner

Biologische monitoring wordt in werksituaties ingezet om de daadwerkelijke blootstelling aan een bepaalde stof te meten. Hoeveel stof is er in het lichaam opgenomen?

Bij biologische monitoring wordt de concentratie van een stof (of afbraakproduct) bepaald in bijvoorbeeld bloed, urine of ademlucht. Bij deze manier van meten wordt, in tegenstelling tot luchtmetingen, ook opname via bijvoorbeeld de huid meegenomen, waardoor de daadwerkelijke blootstelling duidelijk wordt.

Effectiviteit maatregelen

Naast de feitelijke blootstelling aan de stof kan via biologische monitoring ook de effectiviteit van genomen maatregelen worden nagegaan. Werken de persoonlijke beschermingsmiddelen voldoende? Hoeveel van een bepaalde stof bereikt nog steeds uw werknemers?

Binnen het Expertisecentrum Toxische Stoffen is er veel ervaring aanwezig met het ontwikkelen van biologische monitoringsmethodieken en de praktische uitvoering van biologische monitoring. Wij kunnen u onder andere verder helpen met:

  • opzetten van een biologisch monitoringsprogramma;
  • uitvoeren van biologische monitoring;
  • advisering naar aanleiding van meetuitkomsten;
  • opzetten van instructie- en voorlichtingsprogramma.

Wil u een afspraak of deskundig advies, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..