De laatste tijd is er heel wat te doen over seksuele intimidatie en machtsmisbruik op de werkvloer. Na de onthullingen bij The Voice, werd een opvallende stijging geconstateerd van het aantal meldingen over grensoverschrijdend gedrag. Hoe weet je eigenlijk of er mogelijk grensoverschrijdend gedrag voorkomt in de organisatie? PreventPartner heeft een quickscan ontwikkeld, om snel inzicht te krijgen of er iets speelt op het gebied van grensoverschrijdend gedrag.

De recente voorbeelden gaan voornamelijk over seksuele intimidatie, maar grensoverschrijdend gedrag kan ook andere vormen aannemen. Denk aan pesten, geweld en discriminatie. Vaak is de algemene sfeer verstoord en zorgt een angstcultuur ervoor dat niet alles goed bespreekbaar is. Ook hier kwam recent een voorbeeld van naar voren in de media: uit intern onderzoek bleek dat binnen het Nederlandse dameshockeyteam de sfeer gespannen was en dat een klein aantal spelers alles bepaalden. Dit zorgt ervoor dat anderen het gevoel hebben zich niet uit te kunnen spreken.

Hoe ga je met elkaar om?

Het is belangrijk om afspraken te maken over hoe je met elkaar omgaat in de organisatie, zodat grenzen duidelijk zijn. Vanuit de Arbowet ligt er een verantwoordelijkheid bij werkgevers om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Dat geldt ook op psychosociaal vlak. Een goede start wordt gemaakt met een inventarisatie van de huidige situatie. De quickscan psychosociale veiligheid geeft een eerste inzicht in deze en andere punten die bepalend zijn voor het risico op grensoverschrijdend gedrag.

Quickscan

PreventPartner heeft al bij verschillende bedrijven geholpen met het opstellen van preventieve maatregelen tegen grensoverschrijdend gedrag en deskundige hulp geboden op plekken waar er problemen waren geconstateerd. Deze kennis is gebundeld in een quickscan psychosociale veiligheid. Hoe veilig voelen medewerkers zich op psychosociaal vlak? Is er ruimte om fouten te maken en om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken? Voelt iedereen zich gehoord en ondersteunen medewerkers elkaar? Bekijk de quickscan voor een eerste inzicht.

Naar de quickscan.

Lees hier meer over grensoverschrijdend gedrag.

Contactinformatie

Wij zijn bereikbaar via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Privacyverklaring

Volg ons op