Toegang tot arbeidsgerelateerde zorg voor alle werkenden. Meer aandacht voor preventie in het bijzonder het voorkomen van beroepsziekten, meer kwaliteit en meer kennis van zaken. Dit schrijft de SER in zijn ontwerp advies over de toekomst van arbeidsgerelateerde zorg. 

nieuw stelsel

Het ontwerpadvies geeft een goed beeld van de huidige praktijk en de vraagstukken van de arbeidsgerelateerde zorg in Nederland. Een positieve ontwikkeling is dat de SER insteekt op de zorg voor alle werkenden (inclusief zzp’ers) en werkzoekenden en niet alleen voor degenen in loondienst.  

Toekomstvisie

De SER pleit voor een kwalitatief betere arbeidsgerelateerde zorg die meer wordt gericht op preventie en reintegratie. Ze signaleert dat het noodzakelijk is dat inzichten en kennis over arbeidsgerelateerde gezondheidsproblemen, diagnose en behandeling worden samengebracht. Wat noodzakelijk is gezien de grote huidige versnippering van kennis en kunde, in de praktijk. 

Helaas maakt de SER geen duidelijke keuzes voor de toekomst. Een gemiste kans! De SER commissie gaat ervan uit dat verschillende vormen van arbeidsgerelateerde zorg naast elkaar kunnen bestaan.  

  • binnen het bedrijf (interne arbodiensten);
  • binnen branche, sector of regio; 
  • door de huisarts of de eerstelijnsgezondheidszorg.

Het advies zal worden behandeld in de openbare raadsvergadering van vrijdag 19 september. Op dit moment ligt het ontwerpadvies ter bespreking bij de achterbannen van de organisaties van werkgevers en van werknemers. 

Meer lezen: download ontwerp advies