We zouden gezamenlijk zoveel meer kunnen bereiken en deze kans laten we onbenut. Een pleidooi van Jolanda Willems, bestuurder van PreventPartner, in het nieuwe Vakblad Arbo. 

versnipperingZe beschrijft enerzijds een beperkte investeringsruimte en anderzijds schetst ze een zorgelijke situatie van meer dan 200.000 ongevallen, zo’n 3.000 doden en 50.000 nieuwe gevallen van beroepsziekten in Nederland per jaar en de vele vraagstukken rondom werkstress en duurzame inzetbaarheid.

Het antwoord als professionals en als markt is in haar ogen teleurstellend. "We trekken ons terug in onze eigen onderneming, in ons eigen mono-disciplinaire samenwerkingsgroepje, en richten ons vooral op het goed uitvoeren van ons eigen werk en het behalen van onze eigen omzet. We ontwikkelen bij voorkeur onze eigen instrumenten. Het ‘not invented by me-syndroom’ bevindt zich op een hoogtepunt, zowel bij professionals als bij onze kennisinstituten. Een snelle zoektocht op internet leert dat er alleen al meer dan tien varianten zijn op de WAI. Deze zijn ontwikkeld door verschillende kennisinstituten en vervolgens geheel afgeschermd met licenties en opbouw van eigen databases. Het wordt tijd dat we ons beraden op hoe we deze tendensen kunnen doorbreken." Lees meer gastcolumn Vakblad Arbo, nr 5 2014, Vakmedianet.