Werkdruk, discriminatie en ongewenst gedrag, ook wel bekend onder de noemer psychosociale arbeidsbelasting (PSA), horen bij de belangrijkste veroorzakers van verzuim en arbeidsongeschiktheid. De specialisten van PreventPartner helpen uw bedrijf door de concrete knelpunten boven water te halen in de RI&E. Zij ondersteunen vanuit hun expertise en ervaring met oplossingen. 

Inspectie SZW heeft het toezicht geïntensiveerd op een goede uitvoering van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Psychosociale arbeidsbelasting is een vast onderdeel in iedere RI&E. Inspectie SZW is een onderzoek gestart om te achterhalen waarom dit vaak onvoldoende is opgenomen in de RI&E. De aandacht gaat specifiek uit naar arbeidsdiscriminatie, waarvan bekend is dat dit vrijwel nooit in de RI&E wordt opgenomen.

Resultaat uit uw risico-inventarisatie

Een RI&E werkt preventief en geeft inzicht in knelpunten, al voordat er ontevredenheid en verzuim ontstaat. PreventPartner zorgt ervoor dat de RI&E meer is dan een verplichte invuloefening. We onderzoeken waar mensen ziek van kunnen worden en zorgen daarmee dat u als organisatie ook echt iets heeft aan de RI&E. We halen de aandachtspunten naar boven waar medewerkers in hun dagelijks werk negatief door worden beïnvloed. Zo helpen we bedrijfsprocessen te verbeteren, de medewerkerstevredenheid te verhogen en uitval te voorkomen.

De specialisten van PreventPartner gaan echt in gesprek met medewerkers. In deze gesprekken komen de echte pijnpunten én de achterliggende oorzaken naar boven. Waar je in een vragenlijst alleen antwoord krijgt op de gestelde vraag (bijvoorbeeld als het gaat om de oorzaak van werkdruk: slechte communicatie), kan in een gesprek worden doorgevraagd (wat is er mis met de communicatie? bijvoorbeeld: er wordt wel gecommuniceerd, maar niet over de juiste onderwerpen). In plaats van een resultaat in de vorm van “Afdeling A heeft 20% meer werkdruk dan afdeling B”, haalt PreventPartner concrete zaken naar boven die kunnen worden opgelost.

 

Een RI&E doen we zo oppervlakkig als mogelijk, maar zo diepgravend als nodig.

 

Lees hier meer over de RI&E door PreventPartner

 

Arbeidsdiscriminatie

Discriminatie op de werkvloer komt vaker voor dan men denkt, doorgaans onbedoeld. Er zijn 11 soorten arbeidsdiscriminatie, waaronder discriminatie op basis van leeftijd, nationaliteit of geslacht, maar denk ook aan verschillen tussen vaste en tijdelijke contracten, en in burgerlijke staat. Het zit hem vaak in kleine dingen en maatregelen die onbedoeld discriminerend uitpakken.

Bij een risico-inventarisatie op basis van interviews komen dit soort zaken regelmatig naar voren. Als een werkoverleg bijvoorbeeld standaard op woensdag plaatsvindt, omdat dat goed uitkomt in de agenda van de leidinggevende, betekent dit in de praktijk vaak dat parttimers niet bij dit overleg aanwezig kunnen zijn. Zij missen daardoor stelselmatig informatie en bijvoorbeeld ook de kans om zich op te werpen als trekker van een project.

Het is belangrijk om te achterhalen of dit soort weeffoutjes in de organisatie voorkomen, zodat kan worden gekeken naar verbeteringen. Daarvoor is het wel nodig om erachter te komen dát men negatieve effecten ervaart.

 

Maak van de RI&E meer dan een to-do’tje

Zoekt u een risico-inventarisatie waar u concreet mee aan de slag kunt? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zorgen voor een specialist met ervaring in uw branche en kennis van zaken.

  

Uit de praktijk

In een bedrijf wordt regelmatig tegen strakke deadlines gewerkt. Dit is inherent aan het werk. Keer op keer loopt men tegen onverwachte problemen aan, waardoor - met de deadline in zicht - de werkdruk flink oploopt. Hoewel de deadlines uiteindelijk altijd worden gehaald, blijkt tijdens de risico-inventarisatie dat een deel van de werknemers zich ergert aan deze terugkerende problematiek. Bij doorvragen blijkt dat er geen tijd wordt genomen om een project goed te plannen, waardoor er teveel adhoc wordt gewerkt en er uiteenlopende problemen ontstaan die vooraf hadden kunnen worden voorzien. Er wordt onderzoek gedaan naar het werkproces om deze systeemfout structureel aan te pakken.

Contactinformatie

Wij zijn bereikbaar via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Privacyverklaring

Volg ons op