Brandweermensen worden iedere 4 jaar uitgebreid gekeurd om te kijken of ze (fysiek) nog in staat zijn om het zware werk aan te kunnen. Dit periodieke preventieve onderzoek (ppmo) is standaard en bij oudere brandweermensen wordt het zelfs vaker afgenomen. Voldoe je niet aan de eisen die worden gesteld, dan mag je het werk niet langer uitvoeren. Maar hoe weet je nu of je ziek wordt door je werk als brandweerfucntionaris? Immers, je hebt naast de fysieke belasting mogelijk ook blootstelling aan gevaarlijke stoffen en je komt in situaties terecht waar psychische trauma's op de loer kunnen liggen. Om het werk zo lang mogelijk en gezond te kunnen uitvoeren, is het van belang om in een zo vroeg mogelijk stadium (arbeidsgerelateerde) gezondheidsklachten op te sporen.
Gezondheidsmonitoring
Medio februari is het rapport Gezondheidsmonitoring bij de brandweer beschikbaar gekomen. Dit rapport is het resultaat van een onderzoek naar de mogelijkheden om gezondheid en blootstelling aan gevaar te meten en te registreren voor individuele medewerkers en voor groepen binnen de brandweer. Als deze informatie goed in kaart is, dan is er een solide basis voor het inzetten van van verbeteringen en het voorkomen van ziekte.
Succesfactoren
Het onderzoek is uitgevoerd door een projectgroep bestaande uit leden van de vakgroep Arbeidsveiligheid en het Kenniscentrum Arbeidsveiligheid en Jolanda Willems, consultant bij PreventPartner. Het verkennende rapport biedt praktische en kritische succesfactoren voor de doorontwikkeling van de gezondheidsmonitoring bij de brandweer. Daarnaast staat erin welke aspecten van belang zijn bij de registratie van blootstelling aan gevaarlijke stoffen en hoe een goede dataverzameling kan bijdragen aan de monitoring.
Meer informatie en een link naar het rapport vindt u hier.
Meer weten over gezondheidsmonitoring?
Wilt u meer weten hoe gezondheidsmonitoring een positieve bijdrage kan betekenen voor uw organisatie, stel ons dan uw vraag.