Op 30 november organiseert het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten voor de 28e keer de Heijermanslezing. Deze keer staat het programma in het teken van gevaarlijke stoffen. Door blootstelling aan gevaarlijke stoffen in het werk komen in Nederland jaarlijks enkele duizenden mensen om het leven. 

In deze bijeenkomst zal onder meer Rik Menting ingaan op de nieuwe leidraad voor het preventief medisch onderzoek (PMO) bij blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Rik is bestuurslid en adviseur in het expertisecentrum toxische stoffen van PrevenPartner en bedrijfsarts. In zijn bijdrage belicht hij in het bijzonder de rol van de bedrijfsarts in de nieuwe PMO-leidraad. 

De naamgever van deze lezing is Louis Heijermans, een sociaal geneeskundige die onder meer de grondlegger is van de Amsterdamse GG&GD en in zijn werk veel aandacht heeft gehad voor de relatie tussen arbeid en ziekten. Zijn belangrijke boek Handleiding tot de kennis der beroepsziekten uit 1908 gaat daar ook over.

Het programma van de Heijermanslezing kun je vinden via deze link.

PreventPartner heeft veel expertise over het uitvoeren van een PMO, waaronder biologische monitoring, voor gevaarlijke stoffen. Wij trainen bedrijfsartsen in het uitvoeren ervan of ondersteunen bij de uitvoering. Wilt u meer weten over onze dienstverlening op het gebied van trainingen PMO of biologische monitoring, stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met uw vraag.