Vorige week verschenen de lang verwachte rapporten over de gezondheidsrisico's van blootstelling aan asbestvezels uit met wit asbest verontreinigd straalgrit. In het najaar van 2017 bleek dat dit straalgrit vanaf mei 2015 bij meer dan 600 locaties in Nederland, Duitsland en België is toegepast. Zowel eigen medewerkers, als ook omstanders en omwonenden konden zijn blootgesteld aan asbestvezels. Dit leidde tot ongerustheid in verband met de daarbij behorende risico's voor de gezondheid.
Volgens het RIVM-rapport zijn voor zowel werknemers als omwonenden de risico's beperkt. Het RIVM baseert haar conclusies op een onderzoek van TNO, waarin de blootstelling door het gebruik van het straalgrit voor diverse groepen blootgestelden is bepaald. Eerder had TNO al een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke blootstelling aan asbest bij het opruimen van gebruikt straalgrit. Dit onderzoek leidde tot een pragmatische werkwijze waarbij het grit en stof licht wordt bevochtigd.
PreventPartner heeft vanaf oktober 2017 een aantal opdrachtgevers geholpen met het in kaart brengen van de blootstelling en daarmee gepaard gaande gezondheidsrisico's. De laatste persoonlijke profielen zijn in oktober van dit jaar afgerond. Ook hebben wij voor deze opdrachtgevers de voorlichting aan de betrokken medewerkers verzorgd en geholpen met het inrichten van het blootstellingsregister.
De door ons ingeschatte blootstelling van de verschillende groepen ligt in de orde van grootte die TNO nu heeft gevonden. Door de conservatieve benadering is er soms wel sprake van een overschatting van de blootstelling. Toch waren ook onze conclusies dat de gezondheidsrisico's voor de mogelijk blootgestelde medewerkers laag tot verwaarloosbaar klein waren.
We hebben deze opdrachtgevers vorige week kunnen melden dat de inschattingen van de blootstelling in het register conform de uitkomsten van het TNO-onderzoek waren en geen aanpassing behoefden.