preventief medisch onderzoekZiekteverzuim daalt niet door gezonde leefstijl te stimuleren door het aanbieden van lifestyle interventies, volgens hoogleraar Allard van der Beek in Trouw. Toch wordt aandacht voor een gezonde leefstijl als onontkomelijke maatregel verkocht door Arbodiensten in de vorm van PMO onderzoeken, fitnesschoolabonnenmenten ed. Bedrijven weten niet wat wel en niet werkt en als een adviseur een goed verhaal heeft wordt het verkocht. 

De hoogleraar pleit ervoor alleen interventies in te zetten waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze werken.

Het zou mooi zijn als hiermee de trend wordt gezet om in bedrijven alleen nog maar preventief medisch onderzoek in te zetten, dat daadwerkelijk de gezondheid van medewerkers verbetert. Er zijn voorbeelden genoeg vanuit de wetenschap die aantonen dat gericht preventief medisch onderzoek heel veel onnodige beroepsziekten kan voorkomen. Een goed voorbeeld hiervan is de aanpak in de bakkersbranche waarbij beroepsastma door blootstelling aan meel in een vroegtijdig stadium kan worden opgespoord door inzetten van een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst in combinatie van medisch onderzoek bij risico groepen. 

PreventPartner ondersteunt bedrijfsartsen en bedrijven bij het vaststellen van een wetenschappelijk onderbouwd preventief medisch onderzoek volgens de laatste richtlijnen. Hierbij worden onnodige onderzoeken en kosten vermeden. Meer lezen

Contactinformatie

Wij zijn bereikbaar via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Privacyverklaring

Volg ons op