Op 7 september debateerde de tweede kamer over het voorstel van de minister om de Arbeidsomstandighedenwet aan te passen. Het voorstel staat voornamelijk in het teken van het verbeteren van de randvoorwaarden voor het werk van de bedrijfsarts, de versterking van de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij arbodienstverlening en het bevorderen van preventie binnen een bedrijf, aldus minster Asscher.
Alle politieke partijen zien de noodzaak om het aantal beroepsziekten terug te dringen en de arbeidsgeneeskundige zorg te verbeteren. Over de wijze waarop verschillen de politieke partijen van mening maar over een aantal zaken zijn de meeste partijen het wel eens zoals het herstellen van het arbeidsomstandighedenspreekuur.
Schut (VVD) ziet echter dat deze wet zich vooral procedurele maatregelen, zoals instemming van de or bij aanstelling van een preventiemedewerker, die de arbozorg niet verbeteren. Ulenbelt (SP) noemt het wetsvoorstel een "lapmiddel": er moet veel meer gebeuren. De overige aanwezige partijen vinden de voorgestelde veranderingen op hoofdlijnen positief.
Nog een aantal opvallende zaken in het debat:
Flexwerkers, zzp-ers, uitzendkrachten etc
In het debat werden vragen gesteld over de positie van flexwerkers, zzp'ers, payrollers, uitzendkrachten enzovoorts. Groepen die in de praktijk minder toegang tot de bedrijfskundige zorg lijken te hebben. Volgens minister Assher zijn feitelijke omstandigheden die de werking van de wet bepalen. Dat betekent dat mensen die feitelijk als werknemer ergens werken, dezelfde rechten hebben als anderen, waar het gaat om toegang tot de bedrijfsgeneeskunde.
Toegang tot andere deskundigen
Op de vraag waarom de toegang tot andere kerndeskundigen niet beter is geregeld, stelt minister Asscher het volgende: "de bedrijfsarts betrekt zo nodig andere kerndeskundigen en opent daarmee zo nodig de toegang van werkenden tot die deskundigen. Ook die toegang is daarmee onderdeel geworden van het basiscontract. Dat is altijd op verwijzing van de bedrijfsarts. Hij kan vervolgens aan de werknemer toegang bieden tot die deskundigen".
De Kamer stemt op 13 september over het wetsvoorstel en de ingediende moties. Meer lezen