Minister Asscher stuurde enige tijd geleden een brief naar de Tweede Kamer met de stand van zaken van
de 'aanpak beroepsziekten'. Willems, Menting en Houba beschrijven in Vakblad Arbo, nr 6, 2016, Vakmedianet, de inhoud van de brief, maar zetten ook kritische kanttekeningen.
Er is duidelijk een begin gemaakt in de aanpak van beroepsziekten, stellen de auteurs. Cijfers over beroepsziekten zijn bijvoorbeeld steeds beter bekend (circa 50 nieuwe beroepsziekten per dag).
Ze vinden het echter teleurstellend dat, de voorgenomen wijziging van de Arbowet en de concrete plannen van minister Asscher voor de aanpak van beroepsziekten, geen enkele bedrijfseconomische incentive oplevert om te investeren in het voorkomen van beroepsziekten.
De markt heeft geen grote financiële belangen bij het voorkomen van beroepsziekten. Want bij beroepsziekten gaat het – anders dan bij arbeidsongevallen – meestal om risico’s die minder direct zichtbaar zijn en minder direct gevolgen hebben omdat de gezondheidseffecten vaak pas op langere termijn optreden. In het huidige systeem liggen de lasten van een beroepsziekte in de praktijk niet bij de werkgever, maar grotendeels bij de maatschappij (ziektekosten) en de werknemer (verlies van inkomsten).