Op 19 oktober 2015 om 9:00 uur is het nieuwe aanvraagtijdvak voor de Subsidieregeling Duurzame Inzetbaarheid ESF 2014-2020 geopend. Tot en met 13 november 2015, 17:00 uur is het mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen.

shutterstock 122604364 SmallEen rondgang langs de bedrijven leert ons dat Duurzame Inzetbaarheid (DI) een breed begrip is en dat er verschillende opvattingen zijn over wat DI precies is. Het ene bedrijf ziet het als het voeren van een goed verzuim- en preventief beleid, gericht op het aan het werk houden van de medewerkers. Andere bedrijven zetten meer in op gezondheidsprogramma’s of vitaliteitsbeleid.

In onze visie omvat DI 3 beleidsvelden, die in elkaar grijpen en die direct invloed op elkaar uitoefenen. Deze beleidsvelden zijn:

1. Verzuimbeleid en preventief beleid: Adequate begeleiding bij verzuim en re-integratie en acties gericht op het voorkomen van verzuim.

2. Gezondheidsbeleid: Maatregelen gericht op het versterken van balans belasting / belastbaarheid, zowel fysiek als mentaal

3. Loopbaan- en mobiliteitsbeleid: Aandacht voor de ontwikkeling van medewerkers, zodat zij hun talenten kunnen inzetten binnen de organisatie. En wanneer de match tussen organisatie en medewerker  er niet meer is, voorziet een goed mobiliteitsbeleid in begeleiding naar ander werk.

Wat goed DI beleid is, hangt af van de organisatie. En ook op welke beleidsveld/ velden de meeste nadruk ligt, verschilt per bedrijf.  Daarnaast is het goed om te realiseren dat het werken aan DI geen project is met een begin en einde, maar een continu proces waar steeds de afstemming gezocht moet worden met de visie en doelstellingen van de organisatie.   

Bij een bedrijf met een vergrijzende medewerkersbestand en fysiek zwaar werk bijvoorbeeld, is een goed beleid en implementatie van DI (in alle 3 de beleidsvelden) zeer belangrijk zodat de medewerkers daadwerkelijk tot hun pensioengerechtigde leeftijd kunnen blijven werken.  Het kan ook zo zijn dat de aandacht meer uitgaat naar het ontwikkelen van 1 of 2 van bovengenoemde beleidsvelden. Neem bijvoorbeeld een bedrijf met een hoog verzuim en werk gerelateerde klachten: hier is een goed  verzuimbeleid aangevuld met een passend en effectief preventief beleid het meest zinvol.

Aan de slag met DI ?

Wilt u aan de slag met DI ? Maak dan nu gebruik van de mogelijkheid om subsidie aan te vragen via Agentschap SZW. Van 19 oktober – 13 november 2015 kunt u een project op het gebied van DI indienen voor subsidie. Zoals uit bovenstaande blijkt kunnen veel verschillende projecten binnen de subsidiemogelijkheid vallen. Op de subsidie-site staan diverse concrete voorbeelden genoemd.