Natuurlijk moeten bedrijfsartsen beroepsziekten vaker melden. Maar een groot deel van de mensen met een (dreigende) beroepsziekte ziet de bedrijfsarts nooit in zijn spreekkamer. Deze mensen werken ondanks hun (dreigende) beroepsziekte gewoon door en/of verzuimen te kort. UIt cijfers blijkt dat ze niet door een bedrijfsarts gezien worden.

Om beroepsziekten goed op te sporen is meer nodig dan alleen melden van beroepszieken die in de spreekkamer van de bedrijfsarts voorbijkomen in het kader van de verzuimbegeleiding. Het Preventief Medisch Onderzoek zou een belangrijkere rol moeten spelen in deze opsporing. Het moet dan wel een andere vorm krijgen dan veel van wat we nu in de "markt" zien.

preventief medisch onderzoekDit schrijft PreventPartner in een artikel van het tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Voor een zinvol, kwalitatief PMO, stellen zij de volgende vijf uitgangspunten voor:

1) Werk wetenschappelijk verantwoord en volgens bestaande richtlijnen

2) Maak PMO tot intergraal onderdeel van een geheel aan activiteiten gericht op het voorkomen van beroepsziekten en het bevorderen van duurzame inzetbaarheid

3) Leg de focus meer op maatregelen en acties, en minder op onderzoek

4) Focus op het onderzoek met het meeste effect

5) Differentieer onderzoek en werk waar mogelijk samen met de reguliere publieke gezondheidszorg.  

 

artikel