De grootste risico's op de werkvloer, qua ziektelast en doden, krijgen in de RI&E onvoldoende aandacht. Dat stellen Willems en van Swieten op het NVVK congres 2015. De gevolgen hiervan zijn nog steeds alarmerend en de beperkte aandacht voor preventie ook, zowel bij bedrijven als jammer genoeg ook bij de arbo professional zelf. 

multidisciplinair

RI&E en complexe risico's

Wanneer we naar de ziektelast kijken van arbeid gerelateerde aandoeningen, dan staan ziekten door blootstelling aan toxische stoffen en psychosociale belasting ver boven de ziektelast die door ongevallen wordt veroorzaakt (RIVM, Eysink 2013). Wanneer we kijken naar dodelijke slachtoffers zien we hetzelfde beeld.

De complexiteit (meervoudigheid) van de risico's binnen bedrijven wordt onderschat en niet alle risico's worden geïnventariseerd, niet de meest belangrijke (schadelijke) risico's krijgen prioriteit. Treedt bij ongevallen direct het effect op na de blootstelling, bij blootstelling aan chemische stoffen en psychosociale arbeidsbelasting is dit een sluipend proces. De tijd tussen het optreden van het gezondheidseffect en blootstelling kan heel lang zijn. De relatie tussen blootstelling en gezondheidseffect zijn daardoor niet altijd direct zichtbaar. Soms is er sprake van synergetische effecten of is er herhaalde en langduriger blootstelling nodig om een effect te veroorzaken. Het is dan ook niet voor niets, dat het inschatten van risico’s op dit gebied vaak lastig is, zeker omdat er, in de meeste gevallen, geen eenvoudige normen voorhanden zijn. Dit soort chronische risico’s vergt een andere manier van kijken. 

Rol van de arboprofessionals

De arbo-professionals mogen hierbij ook hand in eigen boezem steken. Zij leveren niet altijd optimaal werk, melden beroepsziekten niet, werken vaak monodisciplinair (doe ik wel ff) met een verengde blik op de problematiek. Gevolg is dat de inspanning vaak weinig effectief en inadequaat zijn. Willems en van Swieten stellen dat we onszelf en het vak weer serieus dienen te nemen gezien de gevolgen van risico's en de complexe en meervoudige problematiek en onze eigen beperkingen in te zien en samenwerking te zoeken, Niet alleen met andere professionals maar ook met de klant zelf (medewerkers en leiding), omdat zij een wezenlijke rol en verantwoordelijkheid heeft in het gezond en veilig werken, als onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering. Dus een andere aanpak is noodzakelijk met een gezamenlijke inbreng, met multidisciplinaire blik met de focus op de echt belangrijke risico's onderdeel van de dagelijkse bedrijfsprocessen.  presentatie lezen