DE TOEKOMST VAN DE ARBEIDSGERELATEERDE ZORG

Meer aandacht voor preventie en betere zorg voor alle werkenden! De voorgenomen maatregelen moeten leiden tot een toekomstbestendige arbeidsgerelateerde zorg aldus Minister Asscher in een brief aan de kamer op 28 januari 2015 . Een geweldige mooie ontwikkeling en een terecht antwoord voor de grote groep mensen die onnodig een beroepszieke of arbeidsgebonden aandoening oplopen. 

arbeidgerelateerde zorgConcreet betekent dit, dat het kabinet zich gaat richten op: 

  • Betere arbodienstverlening door meer betrokkenheid van werknemers.
  • Meer preventie op het werk.
  • Het vastleggen van een basiscontract voor professionele arbodienstverlening en meer bescherming voor de werknemer.
  • Betere zorg voor werknemers door goede samenwerking tussen de reguliere gezondheidszorg en de bedrijfsgezondheidszorg.

Dit betekent ook dat het kabinet de vrije toegang van werknemers tot de bedrijfsarts/ arbodienstverlener in wetgeving gaat vastleggen. 

De aanleiding wordt ook uiterst typerend beschreven: de beperkte toegang tot bedrijfsgeneeskundige kennis, enerzijds omdat rechtstreekse toegang tot bedrijfsarts ontbreekt, anderzijds door de beperkte kennis over de relatie gezondheid en werk in de reguliere zorg. Er wordt erkend dat goede zorg voor (zieke) medewerker niet optimaal verloopt door de gebrekkige samenwerking tuseen de reguliere en bedrijfgeneeskundige zorg. 

De zorg, die ook wij hebben over de beperkte inzet van arbeidsgezondheidskundige onderzoek als vroegdetectie van beroepsmatige aandoeningen/beroepsziekten wordt eveneens treffende verwoord. 

De concrete voornemens van het kabinet roepen op tot het bouwen van bruggen tussen alle relevante stakeholders om kwaliteit en effectiviteit van arbodienstverlening te vergroten. Een geweldige mooie uitdaging.  lees de kamerbrief "toekomst arbeidsgerelateerde zorg"