PreventPartner: een brede blik op veilig en gezond werken

Veilig en gezond werken – nu en in de toekomst

Een veilige en gezonde werkomgeving zegt veel over uw bedrijf: het laat zien dat u aandacht heeft voor uw medewerkers, dat kwaliteit hoog in het vaandel staat en dat u serieus over zaken nadenkt. Ons team van professionals ondersteunt u met een schat aan kennis en ervaring voor een effectieve preventieve aanpak die leidt tot een veilige en gezonde werkplek.

We willen dat onze tussenkomst ook echt effect heeft voor u en uw werknemers, nu en op de langere termijn. Daarom gaan we altijd met u in gesprek om doelen af te stemmen en onze aanpak aan te laten sluiten op de bedrijfscultuur en op lopende processen in uw bedrijf. We kunnen putten uit onze brede ervaring in verschillende branches om tot preventieve oplossingen te komen voor uw vraagstukken.

REACH

Wist u dat de wetgeving op het gebied van chemische stoffen gaat veranderen? Dit kan grote consequenties hebben voor uw bedrijf. 

Om welke wet gaat het? 
Het betreft de REACH-wetgeving die voor heel Europa geldt.

Wat gaat er veranderen? 
Als een stof is beoordeeld als gevaarlijk zal de leverancier in het veiligheidsinformatieblad voorschrijven hoe u het product moet gebruiken. Het kan echter zijn dat u het product op een andere manier gebruikt. Actie van uw kant is dan noodzakelijk!

U loopt in dat geval een potentieel bedrijfsrisico. Het kan zijn dat u het product officieel niet meer (op die manier) mag gebruiken, waardoor uw productieproces en bedrijfscontinuïteit gevaar kunnen lopen.

Wat moet u doen?
Als u een nieuw veiligheidsinformatieblad krijgt zit daar extra informatie bij. Dit heet een Extended Safety Data Sheet (eSDS of ext-SDS). Dit is het gebruikelijke veiligheidsblad, maar dan met (grote) bijlage. Deze bijlage bevat belangrijke informatie over de wijze waarop u het product mag gebruiken.

1. Houd bij welke veiligheidsinformatiebladen (eSDS) u binnenkrijgt en noteer de datum van binnenkomst. Zorg voor een centrale registratie van de eSDS. Let er hierbij op dat de eSDS via verschillende kanalen het bedrijf binnen kunnen komen.

2. Controleer of de wijze waarop u het product gebruikt beschreven staat in de eSDS. Mocht uw gebruik er niet bij staan - of mochten de voorgeschreven maatregelen niet haalbaar zijn - dan moet u dit binnen 12 maanden officieel melden aan uw leverancier.

De volgende situaties kunnen voorkomen:

  • Uw gebruik in de praktijk is gelijk aan het voorgeschreven gebruik  Geen actie nodig, leg wel schriftelijk vast dat u het heeft gecheckt.
  • Uw gebruik in de praktijk wijkt af van het voorgeschreven gebruik  Actie: pas de situatie aan in bedrijf of geef signaal naar de leverancier.
  • Uw gebruik in de praktijk wordt niet beschreven in voorschriften Actie: signaal naar de leverancier.
  • Uw gebruik in de praktijk is niet toegestaan Actie: alternatief product zoeken.

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wij kunnen u ondersteunen bij alle fasen van het REACH-traject. Heeft u hulp nodig bij deze acties en/of produceert u zelf stoffen, schakel dan een van onze deskundigen in. U kunt hiervoor contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..