Acht uur per dag werken op een kraan, met weinig zicht op hetgeen je moet grijpen. Het zorgde voor spanning in het lichaam en slechte werkhoudingen bij de kraanmachinisten. Margriet Formanoy, ergonoom bij PreventPartner, startte met observeren om te komen met concrete actiepunten voor dit bedrijf. Het bedrijf kan nu aan de slag om de verbeteringen door te voeren.

Uit de algemene risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) kwam naar voren dat de fysieke belasting nader onderzocht moest worden, met name in het werk van de kraanmachinisten. Margriet: “Ik start eigenlijk altijd met het observeren van de werkzaamheden.” Bij de beoordeling van de werkzaamheden en houdingen wordt gekeken hoe vaak iemand iets op een dag doet en hoe zwaar dat is. Vervolgens wordt dit vergeleken met de grenswaarden die hiervoor gelden.

 

Knijpen met de ogen

Margriet: “Wat hier wel direct opviel is dat de ruimte van waaruit gewerkt werd erg donker was. Daarnaast was er vanuit de kamer erg slecht zicht op de materie die wordt geschept. Het raam liep niet ver genoeg door om alles te zien en het zicht werd deels ontnomen door buizen en leidingen. Bovendien werden de ramen niet gewassen. Als gevolg hiervan knepen medewerkers met de ogen en bogen ze voorover om beter te zien wat ze deden.” Via een joystick wordt de kraan bediend. Margriet: “Dat is precies werk en zorgt voor veel repeterende handelingen. In combinatie met het voorover zitten, zorgt dat al snel voor hand-, arm- en nekklachten.”

Afwisselen

Margriet: “Eigenlijk kun je dit werk niet 8 uur per dag achter elkaar doen. Het maakt al veel verschil als je micropauzes inlast. Dus na iedere 1,5 uur even een break van 10 minuten en een langere pauze voor de lunch. Het bedrijf is ook aan het kijken hoe taken afgewisseld kunnen worden tussen medewerkers.” Afwisseling is een belangrijke sleutel voor verbetering, ook voor het aansturen van de kraan. Margriet: “Je kunt zowel linkshandig als rechtshandig de kraan aansturen, maar eigenlijk gebruikt iedereen maar één hand, omdat ze met de andere hand niet nauwkeurig kunnen werken. Maar dit is wel degelijk goed te leren: een beetje training en twee weken oefenen en dan kun je afwisselen tussen links en rechts. Overigens geldt dat ook als je een kantoorbaan hebt en met een muis werkt!”

Margriet gaf ook advies om de werkplek te verbeteren: “Sowieso zou extra licht al een hele verbetering zijn en ook de inzet van goede ergonomische stoelen. Ik raad altijd aan om stoelen samen met de medewerkers uit te zoeken, zodat ze aansluiten op de behoeften. Door andere ramen aan de onderkant kan het zicht aanzienlijk verbeteren, zeker als daar ook een reinigingsregime voor komt. Daarmee zijn veel hobbels genomen, zullen de klachten ongetwijfeld ook afnemen en wordt het werk plezieriger om te doen.”

Realistisch plan van aanpak

Natuurlijk is niet alles tegelijkertijd uit te voeren. “Dat is ook niet nodig”, zegt Margriet. “De eenvoudige aanpassingen hoeven natuurlijk niet te wachten, en voor de rest is een realistisch plan van aanpak nodig. Organisatorisch, technisch en financieel moet het haalbaar zijn.”

 

Meer weten?

Lees hier meer over wat wij kunnen betekenen voor de aanpak van fysieke belasting

Lees hier meer over de (verdiepende) RI&E