Vanaf 1 juli 2022 verandert de wetgeving rondom de persoonscertificering voor de kerndeskundigen – de arbeids- en organisatiedeskundigen, arbeidshygiënisten en de hoger veiligheidskundigen. Het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid heeft bekendgemaakt dat het certificatieschema voor deze kerndeskundigen wordt gewijzigd. De wijze waarop de kerndeskundigen moeten toetsen, hoever hun reikgebied gaat en op welke wijze ze hiervoor gecertificeerd moeten worden gaat veranderen.

 RI&E uitvoeren en toetsen

Het is goed om te weten dat er in de Arbowetgeving niets veranderd is aan de verplichting om een RI&E uit te voeren en de wijze waarop een RI&E moet worden uitgevoerd. Ook is er niets gewijzigd rondom de wettelijke verplichting om een RI&E te laten toetsen. Wat is er dan wel veranderd? De nieuwe wetgeving heeft vooral impact op degenen die de RI&E toetsen – de gecertificeerde kerndeskundigen. De wetgever heeft een nieuw certificatieschema gemaakt voor deze kerndeskundigen, waarin ze heeft vastgelegd op welke manier zij moeten toetsen, hoever hun reikgebied gaat en op welke wijze ze hiervoor gecertificeerd moeten worden. Belangrijkste boodschap is dat je er als kerndeskundige voor zorgt dat je alleen het gedeelte van de RI&E toetst waar je deskundig genoeg voor bent. De kerndeskundigen mogen geen onderdelen van de RI&E toetsen die ver voorbij hun vakgebied zijn of waarvan ze de materie onvoldoende beheersen.

Gevolgen voor werkgever

Het betekent dat bij een toetsing goed gekeken moet worden welke kerndeskundigen de RI&E moeten en mogen toetsen. Dit is op zich niets nieuws - deze eis stond tenslotte al in de Arbowetgeving - maar met het nieuwe certificeringsschema wordt dit wel veel explicieter een noodzaak. Afhankelijk van de risico’s die voorkomen in het bedrijf moet geborgd worden dat de juiste kerndeskundigen betrokken worden bij de uitvoering van de toetsing. In de praktijk zal dit kunnen betekenen dat bij de toetsing twee of zelfs 3 kerndeskundigen betrokken moeten zijn, ook bij het bedrijfsbezoek. Er zal door de kerndeskundigen bij de toetsing dan ook multidisciplinair samengewerkt moeten worden.

Samenwerking nodig

Deze multidisciplinaire aanpak is waar wij binnen PreventPartner al jarenlang de noodzaak van inzien. Voor onze kerndeskundigen binnen PreventPartner verandert er dan ook weinig. Wij werken al heel lang volgens dit uitgangspunt. Als u bij ons een RI&E of een RI&E-toetsing onderbrengt zullen wij er dan ook voor zorgen dat de juiste kerndeskundigen betrokken zijn, dat de multidisciplinaire samenwerking geborgd is en dat voldaan wordt aan de eisen van deze wetswijziging.