Werkdruk is lastig te objectiveren. Wat is een te hoge werkdruk? Hoe weet een organisatie of dit een risicofactor is? Edo Houwing, arbeids- en organisatie adviseur binnen PreventPartner, geeft inzicht in het woud van aanbieders en methoden die pretenderen het antwoord te geven.

banner-nl-druppel2Houwing vindt het kiezen van de juiste methode een afgeleid probleem:  "De belangrijkste vraag is: wat moet het onderzoek opleveren en welke mogelijkheden (en bereidheid!) zijn er om met de resultaten aan de slag te gaan. Pas daarna valt er een weloverwogen keuze te maken voor een instrument."

Zin en onzin van werkdruk meten 

Werkdruk in kaart brengen of beïnvloeden is geen eenvoudige zaak! Het vraagt om een zorgvuldige en projectmatige aanpak met een duidelijke doelstelling. Alleen zo valt te voorkomen dat een project in het luchtledige blijft hangen en voor de meeste betrokkenen een onbevredigende afloop heeft, in plaats van dat het energie geeft. Bij een goede insteek met bewuste keuzes heeft de aanpak van werkdruk zin, als ad hoc-project is het onzin.

Het gehele artikel is opgenomen in Vakblad Arbo, nr 9, 2014 Vakmedianet artikel meten werkdruk lezen