Op de 2e dinsdag van de maand is traditiegetrouw de nieuwe trendrede uitgekomen. Dit wordt ook wel de troonrede van de toekomst genoemd, opgesteld door een groep vooraanstaande trendwatchers.  Wat gaat er veranderen? in werk? in de maatschappij?   

shutterstock 43182610 Small

De trendwatchers constateren dat veel bedrijven en hun werknemers de essentie uit het oog verloren zijn: "Men doet wat de leidinggevende of subsidieverstrekker verwacht vanuit het protocol, niet langer wat men denkt dat juist is. Tot men vast loopt. Deze ondertussenheid dwingt zowel individuen als organisaties om stil te staan bij wat ze doen, wie ze zijn en waarom. Zoals genoemd zien we steeds vaker dat organisaties bereid zijn toekomstgericht beleid te ontwikkelen om opnieuw vooruit te komen".

Er wordt een beweging geconstateerd, waarbij de focus wordt verlegd van financiele groei, naar meer betekenis. Initiatieven met cooperatieve opzet is een groeiende trend. 

Er wordt in het algemeen gesproken over een betekenis revolutie, die ook geldt voor het bedrijfsleven.

Het kan niet anders dan dat dit ook invloed heeft hoe werk wordt georganiseerd. Gebruik maken van het totale potentieel van mensen is een belangrijke trend. Hiermee wordt bedoeld dat bedrijven/leidingevenden stimuleren dat oplossingen worden gegenereerd op het niveau waar de problemen zich voordoen. Voorbeeld: vraag werknemers die ziek thuis zitten om ideeën te bedenken die het ziekteverzuim terug kunnen dringen.  

 Meer lezen Trendrede 2015