Blootstelling aan dieselmotoremissies kan leiden tot ontsteking van de longen en uiteindelijk tot longkanker. Dit is de conclusie van de Gezondheidsraad en de Nordic Expert Group in een net verschenen rapport.

dieselmotoremissies kankerverwekken SmallBlootstelling aan dieselmotoremissies komt nog veelvuldig voor in werksitutaties. Dit rapport beschrijft en beoordeelt de gezondheidseffecten van dieselmotoremissies.

Dieselmotoremissies bevatten koolstofdeeltjes en verschillende gasssen, zoals stikstofdioxide, koolmonixide en in mindere mate zwaveldioxide. De conclusie dat dieselmotoremissies longkanker kunnen veroorzaken komt overeen met de eerdere conclusie van het International Agency for Research on Cancer (IARC) in 2012. Opvallend is dat de commissie beschrijft, dat zelfs een eenmalige blootstelling aan dieselmotoremissies kan leiden tot een ontstekingsreactie in de longen.

Wel verwacht de commissie dat de nieuwere generatie dieselmotoren de kansen op longkanker verkleinen ten opzichte van de oude generatie dieselmotoren. De langzame uitfasering van oude dieselmotoren vormt hierbij een zorgpunt. 

Deze evaluatie zal de basis gaan vormen voor een advies van de Gezondheidsraad over gezondheidskundige grenswaarden voor blootstelling aan dieselmotoremissies op de werkplek. 

Wilt u het rapport lezen dan kunt u gebruik maken van deze link. Wilt u meer weten over dieselemissies in uw organisatie of metingen laten uitvoeren? Neem dan contact op met ons Expertise Centrum Toxische Stoffen voor vakkundig advies.